Chmiel zwyczajny / Humulus lupulus L.
20.07.2014
Gdzie naturalnie rośnie
Rośnie w lasach łęgowych, w wilgotnych zaroślach, a także na gliniastych i wilgotnych glebach, które bywają okresowo zalewane. Roślina ta rośnie w stanie dzikim, ale jest uprawiana dla potrzeb browarnictwa i farmacji prawie w całej Europie, zachodniej Azji i Ameryce Północnej. W Polsce jest uprawiany szczególnie na Lubelszczyźnie.
Krótki opis zioła
-
Do celów leczniczych wykorzystuje się szyszki chmielowe. Ich łuski maja gruczolaki, zawierające najważniejsze substancje czynne (lupinę i humulen), które działają uspokajająco i nasennie.
-
Stosuje się też w przemyśle piwowarskim.
Wygląd
-
Chmiel to wieloletnie pnącze, osiąga nawet wysokość 6 m i należy do rodzin konopiowatych.
-
Chmiel jest zbierany, na krótko przed dojrzewaniem, późnym latem.
-
Liście chmielu wyrastają naprzeciwlegle, maja od 3 - 5 m.
-
Posiada jednocześnie męskie i żeńskie kwiaty.
Właściwości / działanie lecznicze
-
Naukowo uznane jest zastosowanie szyszek chmielowych do leczenia stanów niepokoju i lęku, jak również bezsenności.
-
Szyszki maja zapach aromatyczny, smak gorzki, działanie wybitnie kojące system nerwowy, obniżające nadpobudliwość mięśni, jak i nadmierną pobudliwość płciową zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.
-
W niewielkim stopniu mają też właściwości narkotyczne, ale nie są trujące.
-
Szyszki działają wzmacniająco, uspokajająco, oczyszczająco, moczopędnie a takżę pobudzają czynność żołądka.
-
Stosuje się więc napar przy bezsenności, braku apetytu, dolegliwościach dróg moczowych i w stanach pobudzenia.
-
Szyszki używa się również na kataplazmy, na zbierające się wrzody jak i na hemoroidy.
-
Odwar z szyszek używa się zewnętrznie w kosmetyce fryzjerskiej. Spłukiwanie włosów takim odwarem powoduje wzmocnienie cebulek włosów i wspomaga porost włosów.
-
Napar z chmielu jest polecany dla osób, które mają problem z bezsennością, w stanach niepokoju i lęku.
Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne
-
Są osoby, które nie mogą stosować chmielu i po jego użyciu tracą przytomność. Zdarza się to tylko u osób zażywających duże ilości leków chemicznych. Jest to rodzaj uczulenia polekowego.
Na podstawie
-
Chrzanowska A. A., Święte zioła poleskich znachorek. Tom I, A-K, Białystok 2012, s. 121.
-
Mayer J. G., Uehleke B., Saum K., Zioła Ojców Benedyktynów. Mieszanki i leczenie, Warszawa 2004, s. 115 - 116.
-
Poprzęcki W., Ziololecznictwo, Warszawa 1989, s. 98 – 99.