Czosnek pospolity / Allium sativum
20.07.2014
Gdzie naturalnie rośnie
Prawdopodobnie czosnek pochodzi z centralnej i wschodniej Azji. Dziś uprawiany jest na całym świecie. Jego największym producentem są Chiny, a po nich Indie, Tajlandia, Egipt, Korea Południowa, Hiszpania, Turcja i Stany Zjednoczone.
Ogólny krótki opis zioła
-
Czosnek pospolity (potocznie czosnek ogrodowy) jest silnym środkiem przeciw robacznym oraz bakteriobójczym.
-
Jest to także środek wykrztuśny i trawienny.
-
Powoduje miejscowe przekrwienie tak jak chrzan i cebula.
-
W wierzeniach ludowych był wieszany nad oknami i drzwiami, miało to uchronić domowników przed wampirami.
Wygląd
-
Wiosną wyrasta z cebuli ulistniony, wyprostowany pęd kwiatostanowy, który może osiągnąć do 1 m.
-
Cebule główną otacza kilka cebulek bocznych (ząbki).
-
Roślina ta lubi stanowiska słoneczne i gleby obfitujące w próchnicę.
-
Ma intensywny nieprzyjemny zapach.
Właściwości / działanie lecznicze
-
Czosnek pospolity zawiera w sobie olejki eteryczne ze związkami siarczanów, a ponadto allicynę, która działa na jelita dezynfekując je. Posiada również działanie bakteriostatyczne.
-
Zawiera również witaminę A, B, C, enzymy, cholinę, rodonity obniżające ciśnienie krwi, inulinę i antybiotyki roślinne.
-
Czosnek podaje się przy biegunce, zaparciu jelit i jako środek przeciwko robakom.
-
Działa zapobiegawczo i wspomagająco także przeciwko miażdżycy i podważonemu ciśnieniu krwi.
-
Związki siarkowe są widzialne po kilku godzinach przez skórę i błony śluzowe. Jeśli tego charakterystycznego zapachu nie ma to znaczy, że środek nie działa. Czosnek powinno się stosować w świeżym stanie.
-
Czosnek stosuje się tez w dolegliwościach wieku podeszłego jak dychawica oskrzelowa oraz w biegunkach spowodowanych nadmierna fermentacja jelitową. Czasem stosuje się lewatywę z czosnku w rozstroju jelit lub też przeciw owsikom.
-
Obecnie jest wykorzystywany jako środek w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Przy jego regularnym stosowaniu cholesterol może spaść o 10%.
-
Zazwyczaj jest stosowany w leczeniu zakaźnych chorób przewodu pokarmowego. Regularnie spożywany pomaga w niszczeniu bakterii jelitowych, wirusów i grzybów.
-
Sprawdzonym sposobem jest także zewnętrznie stosowanie czosnku na brodawki i opryszczkę. Wtedy czosnek nakłada się w chore miejsce w postaci papki.
-
Przymoczki i tampony nasycone wyciągiem olejowym z ząbków czosnku są pomocne w leczeniu owrzodzeń podudzi, oparzeń, odleżyn żylaków.
-
Czosnek można dodawać jako przyprawę do wszystkich potraw oraz spożywać w stanie surowym w serze lub na chlebie z masłem.
Przeciwwskazania
-
Czosnku nie należy stosować doustnie w zbyt dużych ilościach przy niskim ciśnieniu krwi, w ostrych nieżytach żołądkowych i jelit oraz podawać matkom karmiącym.
Możliwe skutki uboczne
Przy zastosowaniu czosnku w dawkowaniu terapeutycznym typowy jego zapach uwalnia się przez skórę i oddech. Niekiedy mogą wystąpić niewielkie dolegliwości przewodu pokarmowego.
Na podstawie
-
Anioł- Kwiatkowaska J., Berdowski W., Rośliny lecznicze. Atlas, Warszawa 1993, s. 94.
-
Grau J., Jung R., Munker B., Zioła i Owoce leśne, Warszawa 1996, s. 64, 261.
-
Mayer J. G., Uehleke B., Saum K., Zioła Ojców Benedyktynów. Mieszanki i leczenie, Warszawa 2004, 45 - 46.