Jeżyna fałdowana / Rubus plicatus
08.09.2014
Gdzie naturalnie rośnie
Pochodzi z Europy, w Polsce jest bardzo popularna i występuje na niżu. Jeżyna występuje w lasach, na ich obrzeżach, przy drogach, miedziach, w zaroślach, często masowo.
Ogólny opis zioła
-
Jeżyna fałdowana jest to kolczasty krzew mający bardzo dobre owoce.
-
Często rosną w lasach lub przy drogach.
-
Ma dużo witaminy C, a owoce są wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Wygląd
-
Jeżyna to krzew wrastający do 1,5 m wysokości.
-
Pędy płonne ma wzniesione, jesienią wygięte łukowato, pokryte kolcami.
-
Liście składają się z pięciu listków, spodem owłosionych, za młodu wzdłuż nerwów sfałdowane.
-
Kwitnie biało lub jasnoróżowe.
-
Owoce są czarne, bardzo smaczne.
Właściwości / działanie lecznicze
-
Liść jeżyny zawiera garbniki, kwasy organiczne, barwniki, pektyny i niewielkie ilości witaminy C.
-
W medycynie ludowej jeżyna miała bardzo duże zastosowanie.
-
Używano jej przy leczeniu biegunek, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach różnego pochodzenia, jako środek przeciwkaszlowy w schorzeniach górnych dróg oddechowych.
-
Jeżyna poprawia też przemianę materii, skórę przy wypryskach.
-
Może być stosowana do płukania jamy ustnej.
-
Jest też stosowana jako łagodny środek ściągający przy nieżytach przewodu pokarmowego, przede wszystkim ostrych i przewlekłych schorzeniach żołądka.
-
Jeżyna jest stosowana w kaszlu, chrypce, białych upławach, zgadze, pleśniawkach u dzieci, przy katarze.
-
Owoce jeżyny znalazły swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, ponieważ jest z nich wytwarzany dżem, marmoladę, soki, kompoty, nalewki.
Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne
Na podstawie
-
Mikołajczyk K., Wierzbicki A., Zioła, Warszawa 1987, s. 122-124.